Video İçin Tıklayın
PULMONER REHABİLİTASYON
Solunum Rehabilitasyonu
- Kronik akciğer hastalığı olan günlük yaşam aktiviteleri kısıtlanmış bireylerde; semptomlarda ve yaşam kalitesinde düzelme sağlayan, günlük olaylara fiziksel ve duygusal katılımı sağlayan; kanıta dayalı, birden fazla branşı içeren bir yaklaşımdır.
- Standart tedavilerin etkinliğini artırmanın yanında günlük yaşam aktivitelerini bağımsız bir şekilde gerçekleştirmeleri için bütünsel bir yaklaşım sunar.
- Her hastaya bireysel olarak planlanır.
Program; göğüs hastalıkları uzmanı, fizyoterapistler, hemşireler, psikiyatristler, diyetisyenler ve psikologlardan oluşan bir ekiptir.
Solunum rehabilitasyon içeriği:
• Hastanın aktivitesine göre belirlenen bir egzersiz programı oluşturulur
• Nefes darlığı şikayetini hafifletecek yöntemler öğretilir
• Balgam çıkarabilme yöntemleri ifade edilir
• Akciğer hastalıkları ve tedavileri ile ilgili hasta ve yakınlarına eğitim verlir.
• Diyetisyen bölümü ile ile hastanın beslenme alışkanlıkları ile ilgili önerilerde bulunulur
• Hastanın psikososyal değerlendirilmesi sağlanılarak gerekli hallerde tedavi açısından yönlendirilme yapılır.
Hedefler:
• Hastalık nedenli nefes darlığını azaltarak hastanın kendine güven duyarak korkmadan günlük yaşamına yeniden katılımını sağlamak. Kas kuvvetlendirme programları sayesinde egzersiz kapasitesinin artırılmasıdır. Tüm bu faaliyetler başarılı ile gerçekleştirildikçe hastanın ruhsal haline de olumlu şekilde yansıyacaktır.
Kimler başvurabilir:
Kronik solunum hastaları,Akciğer nakil adayları, akciğer nakli sonrası, cerrahi sonrası nefes darlığı hisseden hastalar, nefes darlığı ile yaşam kalitesi bozulan tüm hastalar olarak sıralanabilir.
Ancak solunum rehabilitasyonunu ağır solunumsal bozukluğu olan bir hastada son çare olarak yapılan bir efor gözüyle de bakılmamalıdır.
Program içeriği
- Hasta Programı, kişiye özel belirlenip haftada 3 gün ve en az 2 ay süreyle uygulama olacak şekilde planlanır.
Aile Programı, hastanın yanı sıra ailesine verilecek eğitim ile rehabilitasyonun başarı olasılığının artırılması hedeflenir
Diyet programı:
Beslenmenin düzenlenmesi, pulmoner rehabilitasyonun bir parçasıdır. Uzun süreli akciğer-solunum hastalığı olan bireylerde kilo ve beslenme en önemli konulardan biridir. Nefes darlığı dengeli beslenmeyi engelleyebilir.
Solunum Rehabilitasyon sonrası hasta programını evde devam ettirmeli. Bu egzersizleri yaşamına entegre ederek bir parçası şeklinde yaşamalıdır. Program sonrası hastalarımıza ev programı şeklinde görseller vereceğimizden hasta buradan kolayca uygulayabilmektedir. Önerdiğimiz sürelerde kontrollere gelmeniz çok önemlidir.
Tüm bu kurallara uyulduğunda pulmoner rehabilitasyon programından yüksek düzeyde fayda sağlanacaktır.
Sağlıklı günler dilerim
Dr.Pınar Atagün Güney