DİYABET EĞİTİM BİRİMİ
Diyabet 21. Yüzyılın en önemli küresel sağlık sorunlarından biridir. Dünyada ve Türkiye’de görülme oranı ve hasta sayısı hızla artmaktadır.
Bakanlığımız tarafından yürütülmekte olan “Türkiye Diyabet Önleme Kontrol Programı” kapsamında hastanelerdeki diyabet takip ve tedavisine hizmet sunumuna önem verilmektedir.
Diyabetin tedavisinde diyet, egzersiz, ağızdan alınan ilaçlar ve ilerleyen dönemlerde gerektiğinde insülin de yer almaktadır. Diyabet tedavisinde en önemli nokta hem hasta bireyin hem de ailesinin eğitimidir.
Hastanemizde İç Hastalıkları Uzmanları tarafından Diyabet Eğitim Birimine yönlendirilen hastalar, diyabet eğitim hemşiremiz tarafından eğitimini alması sağlanmaktadır.
Hastanemize başvuran diyabet hastaları ekip tarafından takibe alınmakta;
- Diyabet hastalığı eğitimi
- İlaçların ve insülinlerin kullanılışı
- Diyet eğitimi
- Egzersiz eğitimi
- Komplikasyon eğitimi
- Diyabet ayak bakımı
- Hipoglisemi ve hiperglisemi durumunda yapılacaklar konusunda bireysel olarak eğitim verilmektedir.
Tüm bireysel eğitim ve takiplere ek olarak hastanemizde “Diyabet Okulu” düzenlenmektedir.
Diyabet Okulu; T.C. Sağlık Bakanlığı tarafından yürütülen “Türkiye Diyabet Önleme ve Kontrol Programı “ kapsamında hasta ve yakınlarına sunulan diyabet eğitim hizmeti hastanemizde ‘Diyabet Okulu’ adı altında yer almaktadır.
Amacı; diyabet konusunda toplumu bilinçlendirmek, diyabet hastalığı riski taşıyan bireyleri bilgilendirmek, hasta ve hasta yakınlarını diyabetten ve diyabetin yan etkilerinden korunmak ve bu eğitimleri sosyal yaşamda etkili bir şekilde uygulamaya geçirip yaşam kalitesini artırmaktır.
- Diyabet okulumuz multidisipliner bir ekip anlayışıyla hizmet sunmaktadır. Ekipte üç dahiliye uzmanı, bir diyabet eğitim hemşiresi, bir diyetisyen ve bir fizyoterapist görev yapmaktadır.
- Diyabet eğitim birimi hastanemiz, poliklinik binasında zemin katta bulunan konferans salonunda yapılmaktadır.
- Yatarak tedavi gören ve polikliniğimize başvuran diyabet hastalarına bireysel eğitimlerimiz her gün mesai saatleri içinde devam etmektedir.
- Hastalar evde oluşabilecek acil durumlarda insülin tedavisini başaramadıklarında, kan şekerlerini kontrol edemediklerinde birim hemşirelerimize telefonla da ulaşabilmektedir. (Diyabet Eğitim Birimi: 4034)
- Diyabet okulu eğitimlerimiz ise her ay düzenli periyotlarla yapılmakla birlikte tamamen ücretsizdir. Eğitim her ayın son Çarşamba günleri saat 10.00 – 13.00 arası dahiliye uzmanları, diyabet eğitim hemşiresi, fizyoterapist ve diyetisyen ile verilmektedir.