Tarihçe

TARİHÇE

Kurumsal

Osmanlı Prensesi Nevcihan Sultan’ın Üsküdar İlçesi, Koşuyolu semtinde bulunan tarihi köşklerini ve içinde yer aldığı araziyi çocuk tüberküloz hastalarının tedavi ve bakımı için bağışlamasını takiben bu köşkler 1908–1952 yılları arasında Darüşşafaka ve Belediye kurumlarınca işletilmiş, 1951 yılında ise yeni bir hastane yapımına başlanarak 1954 yılında Koşuyolu Tüberküloz Hastanesi olarak hizmete alınmıştır. Hastanenin ismi 1964 yılında Koşuyolu Göğüs Hastalıkları Hastanesi olarak değiştirilmiş ve göğüs hastalıkları alanında hizmet vermeye devam etmiştir. Tüberkülozun kontrol altına alınması ve sağlık hizmetinin tek elden yürütülmesine paralel olarak, hastanenin hizmet alanı zamanla tüberküloz dışı hastalıklar, özellikle de astım gibi kronik akciğer hastalıklarına çevrilmiş ve 1979 yılından sonra Koşuyolu Tüberküloz Dışı Göğüs Hastalıkları ve Astım Hastanesi olarak faaliyetine devam etmiştir. 1983-1985 yılları arasında faaliyetleri durdurulan ve kullanılmayan hastane binası, 24 Ocak 1985'te zamanın Başbakanı Turgut Özal’ın İstanbul’da eksikliği hissedilen ve özellikle de koroner bypass ameliyatlarının gerçekleştirileceği yeni bir Kalp Cerrahisi Merkezi kurulması talimatı vermesi üzerine mevcut hastanenin bu yönde yeniden yapılandırılması karar altına alınmıştır. Bu amaçla, Türkiye Yüksek İhtisas Hastanesi'nden Dr. Kemal Beyazıt ve Dr. Mehmet Özdemir ile arkadaşları görevlendirilmiş ve kalp hastanesi için gerekli renovasyonlar sonrasında, Türkiye Yüksek İhtisas Hastanesi’nin desteğiyle kardiyovasküler hastalıkların tanı ve tedavisinde hizmet vermek üzere yeniden hizmete alınmış ve 2 Şubat 1985 tarihinde ilk kalp ameliyatı ile kalp hastalarına hizmet vermeye başlamıştır. 15 Eylül 1986'dan itibaren de Dr. Cevat Yakut önderliğindeki kalp cerrahisi ekipleri ve Dr. Mehmet Özdemir yönetimindeki kardiyoloji ekipleri bu hizmetleri yeni bir kurum olarak devam ettirmişlerdir. Mevcut Koşuyolu Tüberküloz Dışı Göğüs Hastalıkları ve Astım Hastanesi isminin hastanenin fonksiyonlarını tam tanımlayamaması ve kurumun göğüs hastalıklarını hizmet dışı bırakarak sadece kalp hastalıklarına yönelmiş olması sebebi ile, hastanenin ismi 1985 yılında önce Koşuyolu Kalp ve Astım Hastanesi ve daha sonra da 1987 yılında Koşuyolu Kalp ve Araştırma Hastanesi olarak değiştirilmiştir. 2005 yılında Kartal ilçesinde taşındığı yeni yerleşkesinin ismi önce Kartal Koşuyolu Kalp ve Araştırma Hastanesi olarak değiştirilmiş, hizmet alanına göğüs cerrahisi ve gastroenteroloji cerrahisi gibi oldukça spesifik alanları eklemesine paralel olarak 2011 yılında şimdiki ismi olan Koşuyolu Yüksek İhtisas Eğitim ve Araştırma Hastanesi adını almıştır.

Koşuyolu semtinde yer alan ilk Koşuyolu yerleşkesi faaliyet gösterdiği süre zarfında defalarca modernize edilmiş ve hizmet ömrünü tamamlamadan önce 12,853 m2 kapalı alan, 186 yatak kapasitesi, 8 açık kalp ameliyathanesi ve 3 hemodinami laboratuvarı ile 2005 yılına kadar erişkin ve pediatrik kalp hastalıkları alanında tanı ve tedavi hizmetlerini vermeye devam etmiştir. Ayrıca, hastane sınırları içerisinde yer alan tarihi köşklerin restorasyonu yapılarak tarihi ve milli değerler korunmuş ve bu alanlar aktif hizmet alanları olarak da değerlendirilmiştir. Koşuyolu isminin kalp hastalıkları alanında Türkiye’de bir referans merkezi olarak kabul görmesine paralel hızla artan hasta yoğunluğu ve zamanla fiziki alanların sağlık hizmetlerini karşılamada yetersiz kalması daha geniş ve gelişmiş yeni bir hastane binasına ihtiyaç oluşturmuş ve bu amaçla Kartal İlçesi Cevizli Mahallesindeki sağlık alanı Koşuyolu Kalp ve Araştırma Hastanesi’ne tahsis edilmiştir. 13 Ağustos 2005 tarihinde zamanın Başbakanı Recep Tayyip Erdoğan’ın Koşuyolu yeni yerleşkesinin inşaatını hızla tamamlattırarak tam donanımlı olarak resmi hizmete açması ile eski yerinden şimdiki yerine taşınmıştır. Yeni hizmet binası yaklaşık 41,249 m2 kapalı alanda toplam 465 yatak, 12 ameliyathane, 8 anjiyografi ve hemodinami laboratuvarı, 10 ekokardiyografi polikliniği, 4 pediatrik ekokardiyografi polikliniği, 2 endoskopi laboratuvarı, 1 bronkoskopi laboratuvarı, 2 tomografi ünitesi, kardiyopulmoner egzersiz test laboratuvarı, nükleer kardiyoloji laboratuvarları ile hizmet vermeye devam eden hastanenin sağlık hizmeti kapsam alanı da genişlemiş ve bünyesine göğüs hastalıkları ve cerrahisi ile gastroenteroloji cerrahisi kliniklerini katmıştır.

Aradan geçen 20 yıl sonucunda hizmet almak isteyen hasta yoğunluğunun çok artması sebebi ile şu an bulunduğu sağlık alanında yeni bir sağlık kompleksi şeklinde yeniden inşa edilmesi planlanan Koşuyolu Yüksek İhtisas Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nin bitirilerek hizmete açılacak olan üçüncü yerleşkesi mevcut kapalı alanını 3 kat, hizmet yatak sayısını 2 kat ve hizmet alanları da 1.5 kat artıracaktır. Konu ile ilgili Başhekim Prof. Dr. Kaan Kırali’nin girişimleri ile TC Sağlık Bakanlığı 2022 yılında resmi yazı ile gerekli adımı atmıştır. Yakın bir gelecekte yeni yerleşkesinin hizmete alınması ile ultramodern ve yüksek kapasiteli bir merkez olarak hizmetlerine katlayarak devam edecektir.

Koşuyolu Kalp ve Araştırma Hastanesi kendi kuruluş gerekçesi olan, İstanbul'da o zaman mevcut olmayan Kardiyovasküler Cerrahi ve Girişimsel Kardiyoloji alanındaki boşluğu kısa zamanda doldurmuş, gerek başvuran ve gerekse de teşhis ile tedavisi yapılan hasta sayısı hızla artmıştır. Hastalarının tam güveni ve genç ekibin heyecanlı ve özverili çalışmaları sonucu kısa zamanda açık kalp ameliyatları sayısı ve çeşitliliği, anjiyografi ve ekokardiyografi uygulamaları ile ulusal düzeyde referans merkezi haline gelmiştir. Kardiyovasküler hastalıklar alanında Türkiye'nin çağdaş gelişmeyi yakalamasında ve en karmaşık cerrahi tedavi yöntemlerinin yerleşmesinde, kardiyoloji alanında yeni ve her türlü invaziv girişimsel uygulamaların başlatılmasında ve yaygınlaştırılmasında ülke genelindeki en etkin uygulayıcılarından olan Koşuyolu Ekibi bilimsel alanda da ulusal ve uluslararası birçok başarıya imza atmıştır. Koşuyolu ekibinin geliştirdiği ve uyguladığı kimi yöntem ve prensipler tıp çevrelerince kabul görmüş ve benimsenmiştir. Nitekim, ülkemizdeki kardiyovasküler ve kardiyoloji merkezlerinin ulaştığı çağdaş bilimsel rekabet ortamının doğmasında en büyük itici gücün Koşuyolu Modeli olduğu da kabul edilmektedir. 

 

Tıbbi Hizmetler

Türkiye’de ilk başarılı ve yaşayan kalp nakli ameliyatı Koşuyolu Kalp ve Araştırma Hastanesi’nde 7 Eylül 1989 tarihinde Doç. Dr. Cevat Yakut ve ekibi tarafından gerçekleştirilmiştir. Ülkemizdeki bu ilk başarılı ve uzun takipli kalp nakli girişimi bu alanda ulusal gelişmeleri hızlandırmıştır. Kalp nakli girişimleri artarken, 22 Ocak 1993 tarihinde Türkiye'de ikinci kez gerçekleştirilen "Multiorgan Donasyonu" sonucu alınan bir kalp ilk kez daha önceden açık kalp ameliyatı geçirmiş olan bir hastaya başarı ile nakledilmiştir. Türkiye’nin en önemli kalp nakli ve yapay kalp implantasyonu merkezi olan hastanemizde Eylül 1989 – Aralık 2024 tarihleri arasındaki 35 yılda toplam 263 hastaya kalp nakli ameliyatı ve Mart 2013 – Aralık 2024 tarihleri arasındaki 11 yılda toplam 340 hastaya da yapay kalp implantasyonu başarı ile uygulanmıştır. 2015’ten beri Prof. Dr. Kaan Krali’nin başkanlığında faaliyet gösteren Kalp Nakli Ekibi 2019 yılında gerçekleştirdiği 33 kalp nakli ile Koşuyolu’nu ülkemizde en çok kalp nakli yapılan merkez konumuna yükseltmiştir.

Ülkemizde en çok akciğer nakli yapan merkez olarak ön plana çıkan Koşuyolu Yüksek İhtisas Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nde ilk akciğer nakli ameliyatı 2012 tarihinde Doç. Dr. Asım Kutlu başkanlığındaki ekip tarafından gerçekleştirilmiş olup, bugüne kadar 12 yıllık süreçte toplam 172 hastaya akciğer nakli uygulanmıştır. Halen ilk ekipte de yer almış olan Prof. Dr. Erdal Taşçı ve yeni ekibi tarafından yürütülen akciğer nakli programı ülkemizdeki en yetkin merkez olma başarısını sürdürmektedir.

Özellikle 2020-2022 arası dönemde tüm dünyayı sarsan COVID-19 pandemisinde dünyada sayılı büyük merkezlerde uygulanan, yaygın akciğer yetmezliği (ARDS) gelişen hastalardaki tek tedavi yöntemi olan vücut dışı oksijen destek tedavisi (venö-venöz ECMO) yöntemini de ülkemizde başarı ile uygulayan tek merkez olmuştur. Özellikle transport-ECMO uygulaması ile İstanbul içi veya dışı hastanelere gidilerek yerinde vv-ECMO takılmış ve bu hastalar ambulanslarla Koşuyolu Yüksek İhtisas Eğitim ve Araştırma Hastanesi COVID-ECMO yoğun bakımına transfer edilmişlerdir. Uluslararası bir başarıya imza atılarak bu hastaların önemli bir kısmı sağlıklarına kavuşmuştur.

Kuruluş yılı 1985 başından itibaren bugüne kadar ki 40 yıllık hizmet süresince 65 binden fazla açık kalp ameliyatı, 35 binden fazla hastaya koroner bypass girişimi, 15 binden fazla hastaya kalp kapak değişimi, 3800’den fazla hastaya aort damar girişimi, 9 binden fazla çocuk kalp ameliyatı, 270 binden fazla anjiyografi tetkiki, 110 binden fazla hastaya stent takılması, 1.000’den fazla hastaya TAVI girişimi, 1.250’den fazla hastaya aort balonlaşmasına karşın EVAR+TEVAR uygulaması, 6.500’den fazla hastaya sindirim sistemi kanser cerrahi tedavisi ve 250’den fazla hastaya HIPEC tedavisi uygulanmıştır.

 

Eğitim

Koşuyolu Yüksek İhtisas Eğitim ve Araştırma Hastanesi, ülkemizin önde gelen eğitim kurumlarından biridir. Kalp cerrahisi ve kardiyoloji alanında yetiştirdiği akademisyenler gerek kendi kurumunda, gerek gittikleri diğer kurumlarda ulusal ve uluslararası bilimsel çalışmaları ile bu alanlarda yeniliklere, kılavuzlara ve tekniklere öncülük etmişlerdir. 1985’ten bu yana hastanemiz eğitiminden geçen ve mesleki hayatına akademisyen olarak devam eden veya emekli olan 74 profesör (37 Kalp Cerrahisi, 28 Kardiyoloji, 3 Çocuk Kalp Cerrahisi, 3 Gastroenteroloji Cerrahisi, 2 Göğüs Cerrahisi, 1 Çocuk Kardiyolojisi) ve 82 doçent (39 Kardiyoloji, 25 Kalp Cerrahisi, 6 Anesteziyoloji ve Reanimasyon, 4 Gastroenteroloji Cerrahisi, 3 Çocuk Kardiyolojisi, 4 Göğüs Cerrahisi, 1 Çocuk Kalp Cerrahisi)   ile ülkemizin bilim ailesine önemli kazanımlar sağlayan Koşuyolu ailesi bu başarısına yeni gençleri katarak devam etmektedir. Tüm bu süreçte 381 asistan hekim eğitim almak için Koşuyolu Yüksek ihtisas eğitim ve Araştırma Hastanesi Kalp Cerrahisi, Kardiyoloji ve Anestezi Kliniklerini tercih etmiştir.

Sağlık Bakanlığı Hastaneleri bünyesinde hemşirelik alanında da ilk defa olarak "Yoğun Bakım Hemşireliği" sertifika programı 2005 yılında hastanemizde uygulamaya konulmuştur. Bu kapsamda günümüze kadar toplam 28 sertifika programı yapılmış ve 621 hemşireyeyoğun bakım hemşiresi sertifikası verilmiştir.

 

Akademik Çalışmalar

Hizmet verdiği branşlarda ve diğer hizmet alanlarında (hemşirelik, perfüzyon, kan bankacılığı, kalite, vb.) çalışanlarının ulusal ve uluslararası bilimsel faaliyetlere katılım sunarak verdiği akademik katkı ile kurumumuz ülke çapında önder rol oynamaya devam ederken, uluslararası alanda da hem kendisinin, hem de ülkemizin tanınırlığına hizmet etmeyi sürdürmektedir. Akademisyenlerimiz uluslararası ve ulusal çeşitli bilimsel kitaplarda yazar, editör ve kitap yazarı olarak tıp dünyasına katkı verirken, kalp cerrahisinin olmazsa olmazı olan vücut dışı dolaşım sistemleri (kalp akciğer makinası, ECMO, vb.) hakkındaki uluslararası 250’nin üzerinde yazarın katkısıyla yayınlanan kitabı ile Prof. Kırali (Cardiopulmonary Bypass; 2023, Elsevier), dünya genelinde kalp cerrahisi ve yoğun bakım merkezlerinin önemli bir ihtiyacını gidermiş ve hastanemizi uluslararası alanda ön plana yükseltmiştir. Yayınlanmış ulusal ve uluslararası makale sayısı 250’nin üzerinde olan akademisyenlerimiz ile tıp bilimine katkıda bulunmaya devam eden Koşuyolu, H-endeksi 25’in üzerindeki akademisyenleri ile de halen hastanemizde aktif sağlık hizmeti sunmaya devam etmektedir.

 

Tıp Dünyasına Katkılar

Birçok akademisyeninin kendilerine ait özgün tedavi yöntemleri uluslararası alanda da kabul görmüş ve uygulamaları ulusal ve uluslararası alanda yaygınlaşmıştır. Yakut Tekniği, Kırali Teknikleri gibi hastanemizin öncü inovativ (yeni uygulama geliştiren) hekimlerinin tıp alanına kazandırdığı cerrahi teknikler dünya çapında ses getirmiş ve kullanımları yaygınlaşmış, hem de bu alanlarda yayınlanan akademik çalışmalar sık atıf almaya başlamıştır. Hastanemizin değişimci akademisyenlerinin de uluslararası kılavuzlara giren yenilikçi çalışmaları ile hastanemiz kendi adını duyurmaya devam etmektedir. Özellikle pandemi sonrası hızla artan uluslararası çok merkezli prospektif çalışmalara dahil olan hastanemiz bu yönüyle de ülkemizde ön sıralarda yer almaktadır.

 

Özellikli Hizmet Alanları

Koşuyolu Yüksek İhtisas Eğitim ve Araştırma Hastanesi, sahip olduğu branşlarda verdiği sağlık hizmetlerinin yanında özellikli alanlarda da hizmet vermektedir. Özellikle kalp hastalıklarına yol açan en önemli risk faktörlerinden olan sigara ve tütün bağımlılığına karşı Sigara Bıraktırma Polikliniği hizmeti ile vatandaşlarımıza yardımcı olurken, Uyku Polikliniği hizmeti ile de uyku düzensizlikleri veya uyku apnesi gibi insan hayatını olumsuz etkileyen süreçlere müdahale ederek hastaların uyku düzensizliklerini tedavi etmektedir. Kardiyopulmoner Rehabilitasyon hizmeti ile kalp problemi olan, kalp ameliyatı geçiren veya stent takılan tüm kalp hastalarının normal günlük yaşama dönmelerini kolaylaştırmakta, egzersiz kapasitelerinin artırılmasına yardımcı olmaktadır. Günümüzde tüm toplumu etkileyen en önemli sağlık problemlerinden biri olan kalp ritim bozuklukları tanılarının konduğu ve ileri tedavi yöntemlerinin önerildiği Aritmi Polikliniği hizmeti ile bu önemli güncel sağlık problemine yönelik nitelikli bir hizmet sunmaya devam etmektedir. Hipertansiyon Polikliniği hizmetleri ile yüksek tansiyon hastalarının ilaca cevap vermeyen önemli bir kısmının tedavilerini düzenlemekte ve Renal Denervasyon girişimi ile de hastaların tedavilerinde yeni bir pencere açmaktadır

Günümüzde ve gelecekte en önemli toplumsal sağlık sorunu olacak olan ileri organ yetmezliği tanı ve tedavileri için ülkemizin özgünleşmiş en ileri merkezlerinden biri olan Koşuyolu, özellikle ileri kalp yetmezliği ve akciğer yetmezliği alanında verdiği hizmetler ile ön plandadır. Kalp Nakli Polikliniği ileri kalp yetmezliği bulunan hastaların ülke çapından transfer edildiği, Akciğer Nakli Polikliniği ise ileri akciğer yetmezliği bulunan hastaların başvurduğu ülke çapındaki en önemli hizmet alanlarıdır.

 

Başhekimlerimiz

başhekimlerimiz

03 Ocak 2025