Doç. Dr. Şeyhmus KÜLAHÇIĞLU 'RAMAZAN ve KALP HASTALIKLARI'
10 Mart 2023

VİDEO İÇİN TIKLAYINIZ

RAMAZAN ve KALP HASTALIKLARI

Tüm Müslüman aleminin Ramazan ayı mübarek olsun duasıyla sözlerime başlıyorum.

Ramazan ayına yaklaştığımız şu günlerde, kalp ve damar hastalığı olan, bu sebeple ilaç kullanan hastalarımıza bir takım tavsiyelerde bulunmak istiyorum.

Şeker hastalığı (diyabet) tanısı olan ve bu sebeple özellikle insülin iğnesi kullanan hastalarımızın uzamış açlıkta kan şekeri düzeylerinde ani yükselme ve düşme gelişeceğinden oruç tutmaları tıbben tavsiye edilmemektedir.

İleri evre kalp yetersizliği mevcut ve idrar sökücü olarak bilinen diüretik tedavi altındaki hastalarımızda da böbrek fonksiyonları kötüleşebileceği yine aynı zamanda vücut sıvı dengesi olumsuz etkileneceği için takibinde oldukları hekimin önerisi doğrultusunda tıbben oruç ibadetlerini erteleyebilirler.

Kronik böbrek yetersizliği tanısıyla takip edilen hastalarımız ve diyaliz hastalarına da tıbben orucu tavsiye etmiyoruz.

Oruç tutmaya engel teşkil etmeyen bazı klinik durumlar

-Kalp yetersizliği olmayan bir kapak hastası orucunu tutabilir

-Anjiyo ve/veya stent öyküsü olan hastalar orucunu tutabilir

-İnsülin direnci veya halk arasında bilinen adıyla gizli şeker olan hastalar kan şekeri düşme atağı yaşamadıkça oruç tutabilir.

-Yüksek tansiyon hastaları ilacına ara vermeden ani tansiyon yükselme atağı yaşamadıkça orucunu tutabilir.

-Önceden açık kalp ameliyatı (by-pass) geçirmiş olmak oruca engel oluşturmaz.

-Ritm bozukluğu olan hastalar, kalp pili mevcut hastalar da kalp yetersizliği yoksa veya idrar sökücü kullanmıyorlarsa oruç tutabilirler.

Ramazan ayında ilaçlara ara verilmesine gerek yoktur. Sabah akşam kullanımı gereken ilaçları sahur ve iftarda almak suretiyle oruç tutulabilir.

Ama en önemli husus; Ramazan ayı girmeden tüm hastalarımızın yakın zamanda yapılmamışsa bir kardiyoloji muayenesinden geçmeleri gerektiğidir.

Selam ve saygılarımla.