COVID-19 Pandemisinde Kalp Hastalığına Bağlı Şikâyetlerinizi İhmal Etmeyin!
10 Temmuz 2020

Dünya Sağlık Örgütü tarafından 11 Mart 2020 tarihinde pandemi olarak kabul edilen coronavirüs hastalığı (COVID-19), tüm dünyada kayda değer şekilde morbidite ve mortalite ile yayılmaya hızla devam etmektedir.

Özellikle ileri yaş ve kalp yetersizliği, hipertansiyon ve koroner arter hastalığı (kalp damar hastalığı) gibi kronik (sürekli) hastalığı olan kişilerde COVID-19 infeksiyonun seyri daha ciddi olmaktadır.  Dolayısıyla bu grup hastalar koruyucu önlemlere daha fazla dikkat etmelidir. 


Koruyucu önlemler

- Hasta kişilerden uzak durmak

- Sosyal mesafeye uymak- kişiler arasında en az 2 metre mesafe koymak

- Ellerinizi ılık su ve sabunla en az 20 saniye yıkamak

- Ellerinizi göz, burun ve ağıza dokundurmamak

- Öksürürken veya hapşırırken peçete, yok ise dirsek iç yüzünü kullanmak         

-Sık kullanılan yüzeyler olan kapı kollarını, merdiven korkuluklarını, direksiyonları, anahtarlıkları sık sık temizlemek

- Olabildiğince evde kalmak.

Bu koruyucu önlemler arasında kuşkusuz en önemlisi ‘Evde Kalın’ önerisidir. Sokağa çıkma kısıtlamaları nedeniyle birçok kişi evlerinde izole olarak kalmıştır ve bu da virüsün yayılımını önemli ölçüde durdurmuştur. Bununla beraber yapılan çalışmalarda hem bu kısıtlamalar hem de hastalığa yakalanma korkusu nedeniyle özellikle kalp krizi geçiren hastaların hastaneye ulaşmalarında sorun olduğu gösterilmiştir. Pandemi döneminde, kalp krizi şikayetleri olan birçok hasta ya hastaneye gelmekten sakınmakta ya da başvuruyu geciktirmektedir.

COVID-19 pandemisi sırasında ‘Evde Kalın’ çağrısı kalp krizi şikayetleri olan hastalar için geçerli değildir!

COVID-19’un ciddi ölümlere yol açtığı ülkelerde yapılan çalışmalar hastaneye kalp krizi nedenli başvuruların azaldığını göstermiştir. Bir çalışmada, kalp damarının (koroner) tamamen tıkalı olduğu ve kalp kasının tüm kalınlığında hasar oluşturan kalp krizi tipinde (ST yükselmeli kalp krizi) hastaneye başvurularında %26 azalma olduğu ve bu azalmanın kadınlarda daha belirgin olduğu bulunmuştur. Benzer olarak, hastanemiz Kartal Koşuyolu Eğitim ve Araştırma Hastanesi’ne 1 Mart-21 Mayıs 2020 tarihleri arasında bu tip kalp krizi ile gelen hastaların geçen yılın aynı dönemine göre %32 azaldığı bulunmuştur. Bu azalma, hastaların hastaneye gelmeden hayatlarını kaybettiğine ve en sık nedeni kalp krizi olan kalp yetersizliği hastalığının daha sonraki dönemde artacağına işaret etmektedir. Bu çıkarıma uygun olarak, hastanemiz acil servisine yeni tanı konulmuş kalp yetersizliği hastaları daha sık başvurmaya başlamıştır.

Ek olarak, yaptığımız çalışmada hastaneye kalp krizi nedeniyle başvuran hastalarda kontaminasyon obsesyonu (virüs ile bulaşma takıntısı), pandeminin en ciddi olduğu Mart ve Nisan aylarında belirgin olarak yüksek bulunmuştur. Ayrıca, hastaların ciddi düzeyde endişeli ve depresif olduğu, bu nedenle hastaneye başvurularının geciktiği tespit edildi.


G
ittikçe artan göğüs ağrısı, çarpıntı, nefes darlığı ve bayılma hissi varsa acil olarak hastaneye başvurunuz!

Sonuç olarak ‘Evde Kalın’ ve ‘Hastaneye Gelmeyin’ uyarıları, kalp krizi şikayetleri olan hastalar için geçerli değildir. Kalp krizi esnasında ‘zamanın, kalp kasına eşit olduğu’ düşünüldüğünde, erken ve hızlı tedavinin olası kötü sonuçları önleyeceği ve hayatı kurtaracağı aşikardır. Geç uygulanması veya tedavisiz kalması hem hayatı tehdit edecektir hem de kalp yetersizliği riskini artıracaktır. Hastaneler, bu grup hastalar için özel alanlar ayırdığından hastalar bu konuda endişe etmemelidir.

-COVID-19 pandemisi sırasında, özellikle15 dakikadan fazla süren göğüs ağrısı, terleme ve nefes darlığınız varsa, vakit kaybetmeden hemen 112 Acil Çağrı Merkezini arayarak yardım talebinde bulununuz.

-Hastaneye başvurmanız gerekirse, son kullandığınız ilaçları birlikte getiriniz.

-COVID-19 hastalığına bağlı şikayetleriniz varsa (yüksek ateş veya yeni başlayan öksürük), bu şikayetlerinizi sizinle ilgilenen hekime önceden bildiriniz.

Doç. Dr. Gönenç KOCABAY

S.B.Ü. Koşuyolu Yüksek İhtisas E.A.H.

Kardiyoloji ve İç Hastalıkları Uzmanı