Yaşamsal fonksiyonlarda bir değişiklik olmaksızın geçici bilinç kaybı ve refleks aktivitede azalma hali genel anestezi olarak adlandırılmaktadır. Genel anestezi uygulaması, bilinç kaybına yol açarak hastanın ameliyat sırasındaki farkındalığını önler, ağrıyı ortadan kaldırarak hastaya ameliyat sırasında konfor sağlar ve refleks aktiviteyi baskılayıp kas gevşemesi sağlayarak cerrahi müdahalelerin yapılmasını kolaylaştırır. Bu etkileri ile genel anestezinin amacı uygun cerrahi koşullar sağlamaktır. Ancak bunun yanında hastanın ameliyat süresince sağlığını ve güvenliğini devam ettirmek de anestezi hekimlerinin görevidir.
Anestezi uygulaması tıp eğitimi üzerine anestezi ve reanimasyon uzmanlığı eğitimi yapmış olan doktorlar tarafından uygulanır. Anestezi hekimlerinin ameliyat boyunca yardımcılığını yapmak üzere eğitilmiş olan anestezi teknikeri de anestezi ekibinin çok önemli bir parçasıdır.
Cerrahi tedavinin başarısı, multidisipliner yaklaşımla, anestezi ve cerrahi ekiplerinin uyum ve işbirliği içinde çalışması ile mümkündür. Solunum ve dolaşım gibi hayati fonksiyonların izlenmesi, monitörizasyonu ve anında acil müdahalesi anestezinin kontrolü altındadır.
Dünyada ilk anestezi uygulaması Dr. John Collins Waren tarafından eter kullanılarak 16 Ekim 1846 tarihinde Amerika Birleşik Devletlerinde gerçekleştirilmiştir. Bu tarihe istinaden her yılın 16 Ekim günü Dünya Anestezi Günü olarak kutlanmaktadır.
“Dünya Anestezi Günü” tüm meslektaşlarımıza, anestezi teknisyen ve teknikerlerimize kutlu olsun.
Uz. Dr. Tuncer KOÇAK
Anesteziyoloji ve Reanimasyon Eğitim Görevlisi