İnsan ve hayvanlarda hastalık yapma yeteneğinde olan virüs, bakteri gibi mikropların hastalık yapma özelliklerinden arındırılarak ya da bazı mikropların salgıladığı zehirlerin (toksinler) etkilerinin ortadan kaldırılarak, geliştirilen biyolojik maddelere aşı denir.Aşı, insanları hastalıklardan ve hastalıkların kötü sonuçlarından koruyabilmek için sağlam ve risk altındaki kişilere uygulanmaktadır.
Vücut bu şekli ile kendisine zarar vermeyen mikrop ya da toksinleri tanır ve onlara karşı bir savunma yöntemi geliştirir. Böylece gerçek mikropla karşılaşıldığında da bu yöntemle savaşır ve kişi hastalığa yakalanmaz. Bu kişi artık o hastalığa karşı bağışıktır. Bağışıklama, aşıyla önlenebilir hastalıkların ve ölümlerin önlenmesi açısından önemlidir.
Dünya Aşı Haftası kapsamında Kartal Koşuyolu Yüksek İhtisas Eğitim ve Araştırma Hastanesi bünyesinde sağlık okuryazarlığını ve aşılar hakkında farkındalığını arttırmak amacıyla çeşitli etkinlikler düzenlenmiştir.
Etkinlikler kapsamında; Hastane Aşı Hemşiresi İmren KARAKAYA; “Hastane Aşı Birimi” hakkında bilgilendirme yaparak, kalp hastalıklarında aşılamanın faydaları konusuna değinmiştir. Hastanemizde akciğer ve kalp nakillerinin gerçekleştirildiği, nakil adayı kronik hastalığı olan yetişkinlere Sağlık Bakanlığı’nın tüm aşılarının ücretsiz olarak yapıldığı, aşı uygulanan hastalarımıza aşı takip kartı verilerek takiplerinin sağlandığı hastalarımıza aktarılmıştır. Kalp yetmezliği ve ciddi sağlık sorunlarına yol açan kalp hastalıklarında ağır seyredebilecek üst ve/veya alt solunum yolu enfeksiyonlarına karşı zatürre ve grip aşılarının tamamlanması ve yenilenmesi önerilmiştir.