Kalp Cerrahisi ve Ameliyat Sonrası Ağrı
30 Aralık 2024


Kalp Cerrahisi ve Ameliyat Sonrası Ağrı

1. Anestezi nedir?

Aslına bakarsak anestezi bir sanattır. hastaları cerrahi işlem süresince yaşamla ölüm arasındaki ince sınırda tutulabilmesini sağlayan bir sanat. Anestezi Cerrahi ameliyat olabilmesi için hastaların ağrı hissetmemeleri, bu durumu duymamaları, tam olarak konforlu bir cerrahi süreç geçirmelerini sağlayan bir yöntemdir.hasta konforu için güzel bir yöntemdir ve gereklidir.

 

 

2. Peki çeşitleri var mıdır?

 

uygulanacak olan operasyon türüne göre halk arasında genel anestezi olarak bilinen ve bunun dışında bizim daha çok klinikte uyguladığımız bölgesel anestezi olarak bilinen yöntemleri bulunmaktadır. bölgesel anesteziyi çeşitlendirmek mümkündür.

 

 

3. Hastanemizde ağırlıklı olarak yürütülen kalp damar cerrahisi operasyonlarında ne tür anestezi kullanıyorsunuz?

    Kalp damar cerrahisi ağır ameliyatların yapıldığı bir cerrahi türüdür. o yüzden hastalarımıza rutin olarak genel anestezi uygulamaktayız. bunun yanısıra hastanın ameliyat sonrası ağrısının daha az olabilmesi için bölgesel anestezi uyguluyoruz. bölgesel anesteziyi daha öncede bahsettiğim gibi çeşitlendirmek mümkün. örneğin halk arasında belden iğne yapıldı kavramı olarak bilinen türü epidural anestezidir. onun yanı sıra bizim dünyada son on yılda kullanılmaya başlanan ve yaygınlaşan ameliyat sonrasındaki ağrıyı 24 saate kadar azalttığını bildiğimiz bilimsel olarak kanıtlanmış çeşitli plan blok olarak geçen blok türleri mevcuttur. Daha az girişimsel olması avantajı nedeniyle bunları aktif olarak hastanemizde uygulamaktayız. hastaların yoğun bakımda geçen süreçlerinde daha rahat edebilmeleri için hasta kontrollü analjezi yöntemini kullanıyoruz. Bundan kısaca bahsedecek olursam Hastaya ağrısı olduğunda basabilmesi için bir buton veriyoruz ve hasta ağrısı oldukça bu butona basıyor . ağrı kesiciyi makineden otomatik hasta kontrolünde verilmiş oluyor. Hasta da kendisini daha güvende ve konforlu hissediyor.

 

4. Bu bahsettiğiniz bloklar hastalarda ağrıyı azaltmak dışında ne gibi faydalar sağlar?

     Yapılan çalışmalar göstermiş ki hastaların kendi kendilerine nefes alabilme,yoğun bakımdan çıkma ve hastaneden taburculuk sürelerinin bu bloklar uygulandığında kısaldığı ve hastaların sonraki dönemde ağrı düzeyini azalttığı bilinmektedir. Uzun yıllardan beri uygulanan epidural anestezi 24 saate kadar Ağrının olmamasını sağlamaktadır ancak hasta uyanıkken yani cerrahi işleme girmeden uygulama  yapılmaktadır.

son yıllarda kullanılan bölgesel bloklar da 24 saate kadar olabilecek ağrıyı engellemekte bunun yanı sıra hastaya anestezi uygulandıktan sonra yani hasta uyuduktan sonra uygulanmaktadır. Bunun hastaya olan katkısı ameliyata girmeden hemen önce bir işlem daha yapılmasıyla birlikte hastanın stres düzeyi artıyor ve bloklar stresi engelliyor.

 bunun yanısıra poliklinikte hastaya bu gibi  bilgilerin önceden veriliyor olması hastanın kendisine uygulanacak işlemleri biliyor olarak ameliyata girmesi stres düzeyini azaltmaktadır.

stres seviyesi düşük olan hastaların akut ve kronik dönemde yani kısa ve uzun dönemde ağrı düzeylerinin diğer hastalara göre daha düşük olduğu kanıtlanmıştır. Bizim de anestezi ekibi olarak amacımız hastanın ameliyattan sonra mümkün olan en az ağrıyla taburcu olması- rahat nefes alabilmesi- kendi hayatına ve günlük yaşantısına daha kolay adapte olabilmesidir. Bu yüzden  bu blokların uygulanmasını tavsiye ediyoruz.

 

 

5. Ameliyat sonrası ağrı olan hastalar için ne önerirsiniz?

Hastaların yapabilecekleri tabii ki doktorlarına bilgi vermek ve onlara danışmak. öncelikli yapacakları şeyler bunlar.

onun dışında taburcu olurken kullanmaları gereken ağrı kesiciler reçete edilmektedir bunları doktor önerisi doğrultusunda düzenli olarak kullanmaları gerekiyor. Doktor kontrolünde olmadan ilaçları bırakmamaları, düzenli olarak kullanmaları ve soğuk uygulama gibi önerileri ihmal etmemelerini tavsiye ediyoruz. Ameliyat sonrası dönemde ağrısı olan hastalar mutlaka kendi doktorlarına gerekirse anestezi doktorlarına danışmaları önerilir. ameliyat sonrası kısa dönemli ağrı engellenebilirse bir-iki yıla kadar uzayabilen kronik ağrıyıda engellendiği kanıtlanmıştır. o yüzden bizim ilk amacımız ameliyat sonrası dönemde ağrıyı azaltmak ve dolaylı yoldan kronik ağrıyı engellemek. Bunu engelleyebilmek için hekim ile hasta işbirliği önem arz etmektedir.

 

 

6. Kronik ağrıdan bahsettiniz. Bütün uygulamalara rağmen kronik ağrısı olan bir hastaya ne önerirsin?

Eğer hasta ilaçları düzenli kullanmışsa, doktoruna bu konuyla ilgili bilgi vermişse, uzun dönemli kullanması gereken ağrı kesicilerini aksatmadan kullanıyorsa buna rağmen iyileşme sağlanamadığıysa Algoloji uzmanlarına danışmalarını öneriyoruz.

 Çünkü yeni uygulanan yöntemler de tens terapi, bölgesel tekrar lokal anestezi enjeksiyonu gibi teknikler hastaların ağrı skorlarını daha güzel bir şekilde düşürebilmektedir. Aslına baktığımızda bu yöntemler farmakolojik ve  nonfarmakolojik olarak ayrılabilir. farmakolojik yöntemleri doktor eşliğinde ve kontrolünde hasta devam etmelidir. bunların yanı sıra  nonfarmakolojik yöntemlerden de faydalanabilir. Bunlar psikoterapi, masaj, terapi, akupunktur gibi teknikler  olup ağrı düzeyini düşürmekte  son derece etkilidir.                    Münire deniz