RAMAZAN BAYRAMINDA KALP HASTALARI İÇİN ÖNERİLER
23 Mayıs 2020

RAMAZAN BAYRAMINDA KALP HASTALARI İÇİN ÖNERİLER

Tüm dünyayı etkisi altına alan Covid Pandemisi altında ve yaz saati uygulaması nedeniyle uzun aç kalma periyodu ile geçirdiğimiz mübarek Ramazan ayının son günlerini yaşamakta ve özlemle beklediğimiz Ramazan Bayramı’na yaklaşmaktayız. Ramazan Bayramı, toplumumuzda şölen havasında geçtiğinden dolayı kalp hastalığı bulunan kişilerin özellikle dikkat etmesi gereken çok önemli noktalar mevcuttur.

 Dünya genelinde ve ülkemizde en önemli sağlık sorunlarının başında kardiyovasküler hastalıklar gelmektedir. Yapılan çoğu araştırmalarda gösterilmiştir ki; sağlıksız ve dikkatsizce beslenmek zamanla kalp hastalıklarına yol açmakta veya mevcut kalp hastalığı olanların ise şiddetini arttırmaktadır. Ramazan ayı boyunca oruç tutan bir kişinin, uzun süreli açlık periyodu neticesinde metabolizmasında bazı değişiklikler meydana gelir. Normal olarak gün içinde 2 veya 3 defa alınan öğün sayısının olmaması neticesinde, gün içinde depo enerjilerinin kullanılması ile vücudumuz bir savunma mekanizması geliştirir ve vücut metabolizma hızımız azalarak gün içinde aynı aktiviteye rağmen daha az enerji harcarız. Yani Ramazan ayı boyunca vücudumuz olabildiğince metabolizma hızını azaltmakta ve ona göre şekillenmektedir.

  Koroner arter hastalığı, hipertansiyon, ritim bozukluğu veya kalp yetmezliği gibi kardiyovasküler hastalığı bulunan kişilerin bu periyot sonrası beslenme alışkanlığına azami dikkat etmesi gerekmektedir. Özellikle bayram sofralarında ve sonraki dönemlerinde az porsiyon tüketmeleri ve öğün sayısını fazla arttırmamaları gerekmektedir. Unutmamak gerekir ki; ağır bir beslenme sonrası kişinin tansiyon düzeyinde yükselme oluşabilir, kana salınan aşırı hormonlar neticesinde kanda pıhtılaşma riski artıp kişinin kalp krizi geçirme oranı artabilir. Zaten yapılan bazı araştırmalarda; bayram dönemlerinde acil servislere başvuran hastaların büyük oranını kalp hastalığı olanlar oluşturmaktadır. Onun için “şeker tadında bir bayram” geçirmek için bazı kurallara uymak zorundayız.

      Ramazan Bayramında ve sonrasında uymamız gereken öneriler;

  • 1-Ramazan bayramının özellikle vazgeçilmezi olan Ramazan sofralarında dikkatli beslenmeliyiz. Hiçbir zaman “ Bir defadan bir şey olmaz” dememeliyiz.
  • 2-Mümkün olduğunca yağ ve karbonhidratlardan zengin, yüksek kalori içeren yiyecek tüketmemeliyiz. Yiyeceklerin porsiyon miktarını ve öğün sayısını fazla arttırmamalıyız.
  • 3-Aşırı tatlı ve çikolata tüketiminden uzak durmalıyız. Şayet tatlı tüketmek isterseniz hamurlu ve şerbetli tatlılar yerine, sütlü tatlılar tüketmeye özen göstermeliyiz.
  • 4-Kahve, çay ve meşrubat gibi içeceklerin aşırı tüketiminden uzak durmalıyız. Bu içeceklerin tüketilmesi hem kalp hastalığı riskini arttırmakta hem de su tüketimini ikinci plana atmaktadır. Bayram sonrası sindirim sistemimizin ve metabolizmamızın daha aktif ve düzenli olması için mümkün olduğunca su tüketimi arttırmalıyız.
  • 5-Son olarak şunu belirtmek gerekir ki: Kalp hastalığı bulunan hastalarımızın büyük çoğunluğu, PANDEMİ sürecinden geçtiğimiz bu günlerde yüksek risk grubunda olduğu için, mümkün olduğunca “EVDE KAL TÜRKİYE” parolasına uyarak, Ramazan Bayramını olabildiğince sosyal çevreden izole bir şekilde geçirmesini öneriyor. Sevdikleriyle sosyal medya üzerinden bayramlaşmasının daha doğru olacağını belirtiyoruz. Ayrıca yakın komşu ziyaretleri şeklinde bayramlaşma yapılması planlanıyorsa da, şu iki kuralı dikkate almalarını önemsiyoruz: “MASKE ve SOSYAL MESAFE KURALI”

Sevdiklerinizle Sağlıklı ve Mutlu nice Bayramlar geçirmenizi temenni ediyoruz…

 

Uz. Dr. Servet İZCİ

S.B.Ü. Koşuyolu Yüksek İhtisas E.A.H.

Kardiyoloji Uzmanı