COVİD-19 PANDEMİSİ VE KALP SAĞLIĞI
14 Nisan 2022

COVİD-19 PANDEMİSİ VE KALP SAĞLIĞI

Sağlık Bilimleri Üniversitesi Koşuyolu Yüksek İhtisas Eğitim ve Araştırma Hastanesi, 11-17 Nisan Kalp Sağlığı Haftası kapsamında “Covid-19 Pandemisi ve Kalp Sağlığı” temalı panel gerçekleştirdi.  Panele; İl Sağlık Müdürü Prof. Dr. Kemal MEMİŞOĞLU, Sağlık Bilimleri Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Yunus KARAKOÇ, Sağlık Bilimleri Üniversitesi Hamidiye Uluslararası Tıp Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Tolga SARAÇOĞLU, İstanbul Kamu Hastanesi Hizmetleri 1. Bölge Başkanı Uz. Dr. Habip YILMAZ ile Başkan Yardımcısı Dr. Öğretim Üyesi Bilal GÜNAYDIN, Kalp ve Damar Cerrahisi Derneği Genel Sekreteri Doç. Dr. Murat SAYGIN ile birçok sağlık profesyoneli katılım sağladı.

Panelin moderatörü olan Koşuyolu Yüksek İhtisas Eğitim ve Araştırma Hastanesi Başhekimi Porf. Dr. Kaan KIRALİ,  açılış konuşmasında Koşuyolu Ekibi’nin pandemideki misyonuna değinerek tüm sağlık çalışanlarına teşekkürlerini sundu. Pandemi nedeniyle kalp sağlığı merkezlerine başvuru yapmaya çekinen kalp hastalarının artık başvuru yapabileceklerini belirtti.

Panele konuşmacı olarak katılım sağlayan İl Sağlık Müdürü Prof. Dr. Kemal MEMİŞOĞLU, pandemi sürecinde bürokratik mücadeleyi anlattı. Bu kapsamda dünyada ve ülkemizde vakalar görülmeye başlandığında Türkiye’de ve İstanbul özelinde alınan önlemleri katılımcılar ile paylaştı. Alınan önlemlerle, sağlık çalışanlarının mücadelesine değinen MEMİŞOĞLU, “Biz temizlik personelinden, güvenlik personeline, hekiminden hemşiresine kadar iyi bir ekibiz.” dedi. Akabinde Koşuyolu Ekibine teşekkür etti. Türkiyenin en değerli ve en yetenekli yetenekli insanların da sağlık sektöründe olduğunu beyan etti. Ayrıca aşı konusu hakkında da açıklama yapan MEMİŞOĞLU, toplumun aşıya katılımı ve uyumu konusunda memnun olduğunu belirtti.

Panele konuşmacı olarak katılan, Sağlık Bilimleri Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Yunus KARAKOÇ, konuşmalarına programa katılamayan Sağlık Bilmleri Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Cevdet ERDÖL’ün selamlarını ileterek başladı. Pandemideki akademik mücadele hakkında katılımcıları bilgilendirdi. Eğitim ve araştırma konularında almış oldukları tedbirle birlikte toplumsal mücadeleye yaptıkları bilgilendirmeler, çalışmalar ve ihtiyaç duyulan malzemelerin üretimi ile ilgili açıklamalar yaptı.

Panelist olan Koşuyolu Yüksek İhtisas Eğitim ve Araştırma Hastanesi Öğretim Görevlisi Prof. Dr. Rezzan Deniz ACAR, pandemi sürecinde Kardio-pumoner değerlendirme konulu konuşmasını gerçekleştirdi. Covid geçiren bireylerin akciğerlerinin oksijenlenme miktarını ölçen bu testin pandemi sürecinde akif kullanımı hakkında bilgi veren ACAR, sporcuların kontrollerinde de bu testin kullanıldığını vurguladı.

Bir diğer panelist olan Koşuyolu Yüksek İhtisas Eğitim ve Araştırma Hastanesi Anestezi ve Reanimasyon Başasistanı Uz. Dr. Halide OĞUŞ, pandemi sürecinde ARDS-ECMO hakkında bilgi verdi. Yapay akciğer ve kalp cihazı ile hayata döndürülen hastalar hakkında istatistikel verilen paylaşan OĞUŞ, bu işin multi-disipliner bir yaklaşım olduğunu ve büyük bir ekiple yapıldığını belirtti. Koşuyolu Yüksek İhtisas Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nde ECMO merkezi ve ekibi oluşturularak başka merkezlerden hasta transferleri gerçekleştirdiklerini ve bu süreçleri anlattı. Covid-19 enfeksiyonu nedeniyle akciğer fonksiyonunu iyice kaybetmiş hastalarda, ileri düzey tedavi ile pandemide bir çok kahramanlık hikayesi yazdıklarını ifade etti.

Katılımcıların görüş ve önerileri ile interaktif bir şekilde gerçekleşen panel toplu fotoğraf çekimi ile tamamladı.

• 1...JPG
  • 2...JPG