5. Akciğer Nakli Çalıştayı

• 24.JPG
  • 25.JPG

5. Akciğer Nakli Çalıştayı

Sağlık profesyonellerinin farkındalık oluşturmak amacıyla düzenlediği Akciğer Nakli Çalıştayı’nın 5.’si bu yıl Koşuyolu Yüksek İhtisas Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nde gerçekleştirildi. Başkanlığını; Türk Toraks Derneği ve Türk Göğüs Hastalıkları Cerrahisi Derneği Akciğer Çalışma Grubu Başkanı ve Ankara Şehir Hastanesi Akciğer Nakli Merkezi Sorumlu Uzmanı Doç. Dr. Erdal YEKELER ile Koşuyolu Yüksek İhtisas Eğitim ve Araştırma Hastanesi Akciğer Nakli Merkezi Sorumlu Uzmanı Doç. Dr. Erdal TAŞÇI’nın yaptığı çalıştaya yurt içinden ve yurt dışından birçok konuşmacı katılım sağladı.

“5. Akciğer Nakli Çalıştayı” kapsamında konuşmalarını gerçekleştiren Ankara Şehir Hastanesi Akciğer Nakli Merkezi Sorumlu Uzmanı Doç. Dr. Erdal YEKELER, Türkiye’de akciğer nakli konusundaki eksikliklere değinerek eksikliklerin giderilmesi ve farkındalık oluşturması için gayret sarf eden ekiplere teşekkürlerini ve takdirlerini sundu. Koşuyolu Yüksek İhtisas Eğitim ve Araştırma Hastanesi Akciğer Nakli Merkezi Sorumlu Uzmanı Doç. Dr. Erdal TAŞÇI, açılış konuşmasında akciğer naklinin Türkiye’deki gelişim sürecine ve önemine vurgu yaparak “5.sini yaptığımız bu çalıştayın Koşuyolu ev sahipliğinde olması ayrıca gurur verici oldu.” sözlerini dile getirdi. Türk Toraks Derneği Başkanı Prof. Dr. Hasan BAYRAM, dernek olarak akciğer nâkiline önem verdiklerine değinerek özellikle böyle bir toplantıda bulunarak çalıştaya destek verdiklerini açıkladı. Ayrıca Prof. Dr. Hasan BAYRAM, “Böyle bir çalışmanın 5.sine katılmaktan mutluyum. İki Erdal hocamıza da teşekkür ediyorum. İki genç dinamik kadro bu işi Türkiye’de yerleştirmeye çalışıyor.” sözlerini ifade etti. Türk Göğüs Cerrahisi Başkanı Prof. Dr. Hakan KUTLAY, açılış konuşmalarını gerçekleştirerek, Türkiye’de akciğer naklinin geldiği nokta için emeği geçenlere ve çalıştayda emeği geçen ekibe teşekkürlerini sundu.

Koşuyolu Yüksek İhtisas Eğitim ve Araştırma Hastanesi ev sahipliğinde gerçekleştirilen 5. Akciğer Nakli Çalıştayında Endikasyonlar ve Kontrendikasyonlar, Donör Değerlendirme ve Perioperatif ECMO, Cerrahi Yoğun Bakım, Postopratif Dönem ve Ülkemizdeki Durum, Fibrotik Hastalıklara Özgün Problemler, LAS ve Pediatrik Olgular konu başlıklarından oluşan oturumlar düzenlendi. Çalıştay akabinde görüşlerini dile getirenKuzey Marmara Organ ve Doku Nakli Bölge Koordinasyon Merkezi Sorumlusu Opr. Dr. Gültekin HOŞ, organ bağışı, kadavradan organ nakli gibi konuların önemine değinerek çalıştayda emekleri geçenlere teşekkürlerini sundu. Katılımcıların görüş ve önerileriyle zenginleşen çalıştay, iki günde tamamlandı.