KÜÇÜK KESİ İLE (MİNİMAL İNVAZİV) AÇIK KALP AMELİYATI
13 Ocak 2023

→VİDEO İÇİN TIKLAYINIZ←

KÜÇÜK KESİ İLE (MİNİMAL İNVAZİV) AÇIK KALP AMELİYATI

Kalp ameliyatlarındaki zorlu sürecin daha çabuk ve ağrısız geçmesini sağlayan küçük kesi ameliyat yani minimal invaziv cerrahi yöntemi, göğüs (sternum) kemiğinin 20-25 cm kesilmesi yerine tamamen açılmadan vücutta minimum düzeyde hasar oluşturması hedeflenerek yapılan ameliyatlardır. Bu yöntemde kalp-akciğer makinasına bağlama sağ kasıktan yapılan küçük bir kesi (2-3 cm) ile kasık atar ve toplar damarlarına yerleştirilen kanüller yardımıyla yapılırken göğüs kemiği kısmen açılır veya göğüs kemiğine dokunulmadan kaburgalar arasından özel tasarlanmış aletlerle kalbe ulaşılır.

Avantajlarına tek tek baktığımızda:

• Standart ameliyatlarda tam kemik iyileşmesi minimum 2 ay olup hastanın kol hareketlerinde ve yatarken sağa sola dönmede kısıtlama yapılmaktadır. Göğüs kemiği açılmadığından bu işlemin en büyük avantajı hastanın daha az ağrı duyması ve hareket kısıtlaması olmaması nedeniyle çok hızlı bir iyileşme dönemi geçirmesidir. Drenler çekildikten sonra hastanın kısıtlamaları kalkar.
  • Ayrıca göğüs kemiği (iman tahtası) kesilmediği için göğüs duvarı bütünlüğü korunmakta ve ameliyat sonrası korktuğumuz sorunlardan biri olan solunum sistemi problemlerinin çok daha az görülmesine neden olmaktadır.
  • Normal ameliyatlara göre kanama miktarı daha düşük olup hastaya yabancı kan transfüzyonu genellikle yapılmaz.
  • Bu etmenler ışığında hastanın yoğun bakım ve hastanede kalış süresi, infeksiyon kapma riski çok daha az olur. Yoğun bakımda 1 gün, sonrasında serviste 3 veya 4 gün kalış sonrası taburculuk yapılır.
  • Kozmetik açıdan ameliyat izi 5-6 cm’i geçmez ve yaklaşık 1 yıl içinde ameliyat izi çok belli olmayacak şekilde hasta hayatına devam eder.

Hangi ameliyatlar uygulanabilir:

• Aort kapak değişimi
  • Koroner arter bypass cerrahisi
  • Mitral kapak onarımı veya değişimi
  • Kalp deliği (atriyal septal defekt) veya kalp tümörü
  • Triküspid kapak onarımı veya değişimi
  • Ritm bozukluğu (atriyal fibrilason) için Maze operasyonu

Ekran görüntüsü 2023-01-13 150216.jpg

Bu ameliyat çeşidi de açık kalp ameliyatına benzer riskler (kanama, infeksiyon, inme, ritm bozuklukları ve ölüm) içerir. Cerrahınız tarafından hasta açısından güvenli olmadığı düşünülürse, minimal invaziv girişimden açık kalp cerrahisine dönüştürülme olabileceği unutulmamalıdır. Açık kalp ameliyatında da var olan risk artırıcı sorunlar (solunum veya böbrek yetmezliği gibi) yok ise bu ameliyatlar için üst yaş sınırı yoktur.

Minimal invaziv kalp ameliyatı herkes için uygun değildir, hastalığınız için bu yöntemin seçenek olup olmadığını belirlemede gerekli uzmanlığa sahip cerrahi ekip olarak bilgi almak için hastanemize başvurabilirsiniz. Uygunluk için doktorunuz tarafından bazı ek testler ile değerlendirilme yapılacaktır.