Organ ve Doku Nakli Koordinatörlüğü Sertifikasyon Eğitimi
02 Nisan 2019

Tedavisi sadece organ ve doku nakli ile mümkün olan hastalıklar, tüm dünyada olduğu gibi ülkemizin de önemli sağlık sorunlarından biridir. Ülkemizde yaklaşık 26 bin kişi organ nakli bekleme listesinde bulunmaktadır. Her yıl yaklaşık 5 bin civarında hasta organ nakli bekleme listesinde hayatını kaybediyor. Organ nakli, multidisipliner bir yaklaşımla yapılan, büyük emek, özveri ve fedakârlık gerektiren bir ekip çalışmasıdır. Bu süreci başından sonuna kadar koordine eden profesyonel kişi ise Organ ve Doku Nakli Koordinatörleridir. Organ bağışı ve organ nakli hizmetlerinin geliştirilmesi amacıyla; Sağlık Bilimleri Üniversitesi, Türkiye Organ Nakli Vakfı (TONV) ve Organ Nakli Koordinatörleri Derneği (ONKOD) iş birliğinde ve Sağlık Bilimleri Üniversitesi Kartal Koşuyolu Yüksek İhtisas Eğitim ve Araştırma Hastanesi ev sahipliğinde Organ ve Doku Nakli Koordinatörlüğü Sertifikalı Eğitim Programı düzenlenmiştir.

Organ ve Doku Nakli Koordinatörlüğü Sertifikasyon Eğitimi 11-22 Mart 2019 tarihleri arasında donör çıkartma potansiyeli yüksek olan ve sertifikalı organ nakli koordinatörü bulunmayan merkezler ile T.C. Sağlık Bakanlığı’na bağlı Ulusal Koordinasyon Merkezi ve Bölge Koordinasyon Merkezlerinde görevli personellerin katılımları ile arasında yapılmıştır. Eğitim programının açılışı, Kartal Koşuyolu Yüksek İhtisas Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nde yapıldıktan sonra Sağlık Bilimleri Üniversitesi Sürekli Eğitim Merkezi’nde devam etmiştir. Açılış konuşmalarını gerçekleştiren, Kartal Koşuyolu Yüksek İhtisas Eğitim ve Araştırma Hastanesi Başhekimi ve Kalp Nakli Merkez Sorumlu hekimi, Prof. Dr. Mehmet Kaan KIRALİ, donanımlı ve eğitimli koordinatörlerin kadavra ve donör sayısını arttırmada önemli bir role sahip olduğunu belirterek koordinatörler ile hekimler arasındaki ekip çalışmasının önemine değindi. Türkiye Organ Nakli Vakfı Başkanı Eyüp KAHVECİ ve Organ Nakli Koordinatörleri Derneği Başkanı Dr. Yavuz Selim ÇINAR da açılış konuşmalarında gerçekleştirerek Organ ve Doku Nakli Koordinatörlüğü Sertifikasyon eğitimin önemini vurguladılar.

Kartal Koşuyolu Yüksek İhtisas Eğitim ve Araştırma Hastanesi Başhekimi Prof. Dr. Mehmet Kaan KIRALİ, Kartal Koşuyolu Yüksek İhtisas Eğitim ve Araştırma Hastanesi Gastroenteroloji Kliniği Eğitim Görevlisi ve aynı zamanda SBÜ Sürekli Eğitim Merkezi Müdürü Doç. Dr. Mustafa DUMAN’ın akademik direktörlüğünü yaptığı, eğitimde  “Organ Nakli ve Mevzuatı, Organ Nakline Giriş ve Temel Kavramlar, Organ ve Doku Nakli Bilgi Sistemleri, Kadavradan Organ ve Doku Naklinde Süreçler, Canlı Verici ve Organ Nakli, Organ Naklinin Dini Yönü, Organ ve Doku Naklinde İletişim ve Eğitim, Organ ve Doku Naklinin Faaliyetlerinin Değerlendirilmesi” konuları alanında uzman eğitmenler tarafından katılımcılara eğitim verilmiştir. Organ ve Doku Nakli Koordinatörlüğü Sertifikasyon Eğitimine katılan 25 katılımcı eğitimleri başarı ile tamamlayarak katılım belgesi almaya hak kazanmıştır. Teorik eğitimlerde başarılı olan katılımcılar, yaklaşık iki ay sürecek olan alan (saha) uygulamaları akabinde sertifikalarını almaya hak kazanacaktır.

• Slider.JPG