T.C. Sağlık Bakanlığı
İstanbul Kartal Koşuyolu Yüksek İhtisas
Eğitim ve Araştırma Hastanesi

Dünya El Yıkama Günü


DÜNYA EL YIKAMA GÜNÜ

Günlük hayatımızda dış çevre ile en sık temas eden organımız olan ellerimiz; ishal, soğuk algınlığı ve grip virüsleri başta olmak üzere birçok mikroorganizmaların vücuda alınmasında aracı rol oynamaktadır. Özellikle alışveriş merkezleri, okullar, hastaneler gibi kalabalık ortamlarda sık dokunulan yerlerden ellerimize mikroorganizmalar geçmekte ve maalesef de uzun süre ellerimizde canlı kalabilmektedirler. Bu mikroorganizmalar özellikle 5 yaş altındaki çocuklarda ölüme dahi sebep olabilecek ishal ve zatürre gibi birçok bulaşıcı hastalıklara neden olmaktadır. Bu hastalıklardan korunmanın en etkin yolu el yıkamaktır. Sadece el yıkamayla bile ishal olasılığı %50, zatürre olasılığı ise %25 azaltılabilmektedir. Bu nedenle el yıkama, hastalıklardan korunmada oldukça önemli bir yere sahiptir. El yıkama kadar etkin el yıkama da önemlidir. Ellerde özellikle başparmak, parmak araları ve parmak uçları gibi en sık temas edilen yerler yıkama esnasında en çok atlanan noktalardır.  Bu bölgeler en fazla mikroorganizma barındırması sebebiyle etkili bir el yıkama için mutlaka bu bölgelerin de dikkatlice yıkanması gerekmektedir.

Tüm dünyada el yıkama alışkanlığı beklenenden oldukça azdır.  Bu nedenle Birleşmiş Milletler Çocuklara Yardım Fonu ( UNİCEF) el yıkamanın öneminin anlaşılması ve farkındalığın artırılması amacı ile 15 Ekim tarihini "Dünya El Yıkama Günü" olarak kabul etmiştir.İlk kez 2008 yılında kutlanan bu etkinlikdünya genelinde 100 ülkeden 200 milyondan fazla insanın katılımı ile her yıl farklı temalarla kutlanılmaktadır. Bu sene “Temiz Eller - Sağlık İçin Reçete” temasıyla el yıkama ve gıda hijyeni arasındaki bağlantılara dikkat çekilmesi planlanmıştır. Özellikle yemek pişirmeden, yemek yemeden önce, yiyecekleri temiz ve güvenli tutmak, hastalıkları önlemek açısından önemi vurgulanmıştır.

Uz. Dr. Şirin MENEKŞE

Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Uzmanı